Stappen voor MailChimp IQNOMY integratie

52 views 23 november 2017 24 november 2017 christian 0

Stappen

1. Maak een account aan bij IQNOMY en plaats het script op je website
  2. Maak een MailChimp api key aan
  3. Plaats in de links van je nieuwsbrief de id van de ontvanger
  4. Configureer IQNOMY
  5. Maak velden aan inMailChimp om de website data te ontvangen
  6. Resultaten bekijken in het IQNOMY dashboard

Stap 1: IQNOMY account aanmaken

Maak een account aan via de website van HumanSwitch. Na het aanmaken van je account krijg je automatisch het IQNOMY script toegestuurd. Dit kun je plaatsen op je website en IQNOMY gaat automatisch bezoekers op je website volgen.

Stap 2: API key in MailChimp

Om te kunnen integreren met MailChimp heeft IQNOMY toegang nodig tot MailChimp. Hiervoor moet je eerst een unieke code aanmaken die IQNOMY kan gebruiken. Dit is in MailChimp de API key.

Hoe vraag je in MailChimp je API key op?

• Login in MailChimp en ga naar je account gegevens.
  • Klik op Extra en kies voor API keys.
  • Als er nog geen API keys beschikbaar zijn dan kun je er een aanmaken.
  • Kopieer de API key en gebruik deze in het IQNOMY platform.

Stap 3: Plaats in de links van je nieuwsbrief de id van de ontvanger

Herken de website bezoekers op basis van de MailChimp identificatie. Hiermee kan IQNOMY het profiel van de bezoeker weer updaten na het bezoek. Zie ook Identificatie via URL in de nieuwsbrief.

Plaats hiervoor ?_iqIdMCUNIQID=*|UNIQID|* in de url’s van de nieuwsbrieven. Bijvoorbeeld:

http://www.humanswitch.io/index.php/2016/10/19/nieuwe-versie-iqnomy-platform/?_iqIdMCUNIQID=*|UNIQID|*

Stap 4: Configureer IQNOMY

In het IQNOMY platform kun je bepalen welke data je wilt verzamelen en hoe het profiel van een bezoeker er uit moet zien.

De API key en lijst id wordt gebruikt om de data in MailChimp aan te vullen.

Nieuwe inschrijvingen configureren

Door het opgeven van de API key en lijst id worden worden automatisch alle lead generatie campagnes als nieuwe inschrijving in MailChimp geplaatst. Automatisch zal IQNOMY ook het MailChimp id in linken aan het profiel.

Als je bij het inschrijven meer data bij het profiel wilt opslaan dan is dit mogelijk. Het profielveld in IQNOMY mappen we dan met het veld in MailChimp.

Bijvoorbeeld:

profiel-voornaam : mailchimp-firstname

Verrijken van profielen configureren

Aan het einde van het bezoek of op basis van een trigger tijdens het bezoek kun je het profiel in MailChimp verrijken.

De standaard dimensies en profiel data die aanwezig is kun je gebruiken om aan het einde van het bezoek of op basis van een trigger tijdens het bezoek gebruiken om MailChimp te verrijken. Dit gebeurt alleen bij bezoekers waarvan het MailChimp id in IQNOMY bekend is.

Daarnaast kun je ook extra data uit de website halen en profielen uitgebreider configureren. Hiermee kun je MailChimp verder verrijken.

Stap 5: MailChimp velden aanmaken

De extra data die nu verstuurd wordt is nog niet zichtbaar in MailChimp. Maak hiervoor de velden aan die je hierboven hebt geconfigureerd. De data zal nu automatisch worden toegevoegd. Als je bijvoorbeeld de interesse van de websitebezoeker wilt opslaan in MailChimp dan zul je hiervoor het veld ‘interesse’ moeten aanmaken in MailChimp.

Bij het aanmaken van de velden in MailChimp kun je het veld een visuele naam geven zoals in onderstaand voorbeeld:

visuele naam: Last Name

Mergeveld naam: LNAME of MERGE2

De mapping van de veldnamen vanuit IQNOMY naar MailChimp vindt plaats op basis van de Mergeveld naam.

Stap 6: Resultaten bekijken

In het e-mail marketing dashboard in je management omgeving wordt het gebruik weergegeven.