Implementatie product recommendation in websites

24 views 20 maart 2018 21 maart 2018 christian 0

Voor het tonen van product recommendation zijn er verschillende mogelijke integratie methodes. Afhankelijk van de integratiemethode is wordt het tonen van het product gedaan door het CMS of IQNOMY. Bij de integratie methode kan gekeken worden naar Client side integratie of Server site integratie

HTML injectie IQNOMY

De containers in IQNOMY maken het mogelijk om HTML injectie toe te passen. De HTML inject wordt samen met javascript in de website geplaatst. Op deze manier ziet de bezoeker automatisch de best passende producten.

Om product recommendation toe te passen met HTML injectie moet bij IQNOMY de data van de producten bekend zijn. Hiervoor maakt IQNOMY gebruik van de Resource Collecties. Deze functionaliteit maakt het mogelijk om producten vanuit het CMS up to date te houden met IQNOMY. De resource collection is ook de basis van de IQNOMY recommendation.

Product id’s recommendation IQNOMY

Naast HTML injectie is het ook mogelijk om recommendation toe te passen vanuit IQNOMY terwijl het tonen van het product wordt gedaan vanuit het CMS. Dit kan zowel client side als server side worden toegepast. Door het opvragen van de recommendations via de api url.

Onderstaand voorbeeld is een client side integratie. In dit voorbeeld wordt gebruik gemaakt van javascript en XPath om de injectie en via Ajax opvragen van de HTML bij het CMS te activeren. Bij een server side integratie zal een postInjectionScript en xpath niet nodig zijn.

Profiel IQNOMY opvragen

Via de API is het mogelijk om het IQNOMY profiel op te vragen. Het profiel kan op deze manier zowel Client side als server side worden opgevraagd.

In de documentatie is te vinden hoe je een profiel opvraagt. Zie Profiel publieke REST API

Door het profiel client side te gebruiken kun je de weergave van de producten in een overzicht pagina beïnvloeden. Onderstaand zijn verschillende voorbeelden van data die je kunt gebruiken om de weergave van een productpagina te beïnvloeden.

Volgorde van product overzicht aanpassen

Een bezoeker van de website gebruikt filters, bekijkt producten en bouwt zo een profiel op. In de weergave van een categorie pagina kun je deze gegevens gebruiken om de volgorde van anders te maken. De onderstaande voorbeelden zijn afhankelijk van de configuratie in IQNOMY voor het samenstellen van een profiel. Je kunt IQNOMY op allerlei manieren configureren, zodat je gegevens uit een profiel kunt gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan:

• Wishlist producten
  • Verkoop funnel status
  • Is dit een man of vrouw
  • Persona modellen
  • etc.

Onderstaand enkele voorbeelden uit de praktijk. Deze data is beschikbaar voor deze cases in het json profiel.

Laatst bekeken producten

Laatst bekeken producten en ook producten die al in de winkelwagen zitten kun je een minder hoge prioriteit geven in de weergave van het productoverzicht.

{
 "name": "last_watched_objects",
 "value": "268802","342332",4545523"
}

Gebruik een count

Als iemand heel vaak zwarte kleding bekijkt, dan kun je deze een hogere prioriteit geven.

{
  "name": ["color","black"],
  "value": 23
}

Interesse van bezoeker

Je kunt de interesse van een bezoeker ook door IQNOMY laten bepalen.

{
 "value": "Herenkleding",
 "label": "Herenkleding",
 "id": null,
 "dimension": {
 "id": 92241,
 "definition": null,
 "name": "Hoofdinteresse NL",
 "type": "URLDIMENSION",
 "category": "CUSTOM",
 "active": true,
 "fixed": false,
 "errorCount": 0,
 "description": null,
 "properties": null,
 "metrics": null
 },
 "weight": 1,
 "metrics": null
}

Product recommendation zoekopdracht

Je kunt nog verder gaan en IQNOMY zo configureren dat je in het profiel een recommendation zoekopdracht opneemt. Deze zoekopdracht kijkt naar allerlei onderdelen van het profiel en geeft een zoekopdracht mee die gebruik kan worden om de beste passende producten binnen je CMS te zoeken voor dit profiel.

Het configureren van de product recommendation zoekopdracht is natuurlijk afhankelijk van het CMS en de inrichting van de webshop.

"propertyName": "collections.id",
 "value": "15623",
 "occurence": "FILTER"
 "propertyName": "tags",
 "value": "personalisatie",
 "occurence": "SHOULD"
 "propertyName": "tags",
 "value": "recommendation",
 "occurence": "SHOULD"
 "propertyName": "id",
 "value": "23445128",
 "occurence": "MUST_NOT"
 "propertyName": "weather.sunny",
 "value": 1,
 "occurence": "SHOULD"