Case: VVV Zeeland en de Digitale Zeeland Experience

In 2014 is het team van VVV Zeeland begonnen met de Digitale Zeeland Experience om gasten te voorzien van inspiratie, relevantie en gemak. Hiermee wil VVV Zeeland meer gasten overtuigen naar de regio te komen, ze motiveren om meer te ondernemen, en ze later ook uitnodigen om terug te komen.

De doelgroep betreft gasten met uiteenlopende nationaliteiten, groepssamenstellingen en interesses. Om hen real time te voorzien van relevante informatie, is VVV Zeeland een samenwerking met HumanSwitch aangegaan.

In het kort maakt het IQNOMY platform unieke profielen van websitebezoekers, houdt het rekening met factoren als tijd, locatie en weersomastigheden én inventariseert het alle 5500 leisure-partijen en -activiteiten op de website.

Met IQNOMY is real time website/app personalisatie, email marketing personalisatie en inzicht in bezoekers via het dashboard gerealiseerd. Dit heeft geleid tot meer engagement een conversieverhoging van 300%!

 

Lees ook onze publicatie op Frankwatching.com. Hierin beschrijven we hoe je jouw centrale positie in het turbulente leisure-landschap houdt, versterkt en uitbreidt. En je leest er

  • waarom je professioneel gastheerschap moet digitaliseren;
  • hoe je in 4 stappen jouw professioneel gastheerschap digitaliseert;
  • hoe je data inzet voor marketing- en communicatiedoeleinden;
  • en best practices uit VVV’s digitale gastheerschap.

 

Nieuwsgierig geworden naar de HumanSwitch IQNOMY mogelijkheden?

Neem contact op voor een afspraak!