Offline personalisatie op basis van online contact

Offline personalisatie heeft meteen de associatie met direct mailings. Maar er is veel meer mogelijk! In deze blog lichten we enkele toepassingen van offline personalisatie op basis van online contact toe. Bij email marketing wordt hier uitgebreid gebruik van gemaakt. Organisaties die met fysieke winkels of dealers werken kunnen hiervan profiteren, maar ook als online webshop kun je je juist door offline personalisatie onderscheiden.

offline personalisatie - HumanSwitch IQNOMY

In verschillende blogs over email marketing en website personalisatie wordt uitgelegd wat verschillende cases zijn en wat de data is die verzameld wordt. Laat je inspireren voor de offline personalisatie door blogs als: Personalisatie toepassen in email marketing,

Dealers of fysieke winkels

Veel bedrijven willen naast de website of webshop ook klanten verleiden naar de fysieke winkel. In de winkel kan de consument het product namelijk ‘ervaren’ en leidt het sneller tot een koop. Veel mensen oriënteren zich online, om daarna naar een fysieke winkel te gaan. Deze bezoekers kun je verleiden. Een gerichte personalisatie is het online aanbieden van een gepersonaliseerde ‘coupon’ met bijvoorbeeld een korting. Hierin zit een code verwerkt die 1 op 1 verbonden is aan deze bezoeker. Het maakt dus niet uit of de bezoeker anoniem of bekend is. Je hebt zo meer grip op de conversie tussen online naar offline.

In de online ticket verkoop wordt deze techniek al jaren gebruikt. Iedereen kent de bioscoop of treinticket die je online kunt bestellen. Door deze te printen of op je mobiele telefoon mee te nemen kun je de bezoeker in de fysieke wereld controleren door een scanner. Een coupon hoeft dus alleen een QR-code met daarin gegevens te bevatten die deze bezoeker van de website identificeert.

Voorbeeld71300fd018828d4dce5ff0c0196043a7Een organisatie die met dealers werkt kan precies meten hoeveel bezoekers naar een bepaalde dealer worden gestuurd. Vaak verkopen dealers namelijk ook concurrerende producten. Je wilt dat jouw verwijzing naar een dealer, leidt tot een verkoop van jouw product. De bezoeker laat zijn coupon  zien bij de dealer. Deze kan deze de coupon scannen met bijvoorbeeld een mobiele telefoon om de gegevens te verifiëren.

De resultaten van online naar offline zijn zo gemakkelijk te meten:

Dealer A: 1000 verwijzingen en 10 verkopen. 1% conversie.

Dealer B: 300 verwijzingen en 30 verkopen. 10% conversie.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor fysieke winkels. Waarbij je kunt bekijken welke winkels het meeste baat hebben bij de verwijzing vanaf de website.

Direct mailing

De directe mailing komt steeds minder voor, maar kan je als organisatie wel onderscheidend maken in deze tijd van online. Om een direct mailing te kunnen versturen moet je natuurlijk wel eerst de gegevens van de persoon op de website vragen. De blog over: Websiteverlaters toch verleiden! is hier een voorbeeld van.

Op basis van deze data kan er direct een gepersonaliseerde print worden gestuurd. Werk je met folders? Stuur dan een gepersonaliseerde folder met daarin artikelen die aansluiten bij de interesses van de persoon.

Personalisatie bij bestelling

Veel webshops zorgen voor een kortingsbon voor een volgende bestelling of brengen een artikel onder de aandacht bij de bezorging van de bestelling. Consumenten stoppen producten in hun winkelwagentje die ze net voor het bestellen weer verwijderen. Deze producten kun je via een gepersonaliseerde print bij de bestelling alsnog onder de aandacht brengen. Ook gerelateerde items kunnen geprint meegestuurd worden. De consument wordt dan alsnog verleid om deze te bestellen.

 

Dit zijn slechts enkele mogelijke toepassingen van offline personalisatie op basis van website data. Ik hoop met deze voorbeelden organisaties die met dit vraagstuk bezig zijn te inspireren. Neem gerust contact op om ideeën of concrete toepassingen te bespreken.