5 toepassingen van personalisatie op webshops

Het is voor bedrijven heel waardevol om te weten wie de bezoeker en de ideale klant zijn. In een fysieke winkel is het vrij eenvoudig om daar een beeld van te krijgen, maar online tasten de meeste bedrijven in het duister.

Met HumanSwitch IQNOMY is het mogelijk om zowel bekende als anonieme bezoekers beter te genren kennen. In dit artikel geven we voorbeelden hoe je de behoefte van jouw website bezoeker identificeert en hoe je hierop inspeelt.

Leer jouw website bezoekers kennen

In een fysieke winkel zie je precies wie er binnenkomt en waar bezoekers vervolgens naar kijken. Aan het gedrag kun je een inschatting maken in welke producten de bezoeker geïnteresseerd is. Door op het juiste moment een product aan te raden welke past bij de interesses, gaat de bezoeker misschien over tot de koop van het product. Daarnaast kun je vaste klanten wat meer in de watten leggen zodat ze terug blijven komen, meer kopen en jouw winkel in hun omgeving aanraden. Op het juiste moment de juiste vragen stellen of aanraders doen zorgen voor een fijne klantbeleving.

Ook voor online winkels is het mogelijk om een volledig beeld te krijgen van bekende en anonieme bezoekers. Door het klikgedrag van bezoekers in een profiel vast te leggen krijg je veel informatie. Deze kun je inzetten om een fijne klantbeleving te realiseren en de conversie te verhogen. Het op de juiste manier gebruiken van profielinformatie zorgt ervoor dat je inspeelt op de behoefte van de bezoeker.

1. Ga dieper dan categorieën

Identificeren: Wanneer in het profiel van de bezoeker is opgeslagen welke categorie, subcategorie of zelfs nog dieper hij geïnteresseerd is, kun je hier op inspelen en de kans op conversie verhogen.
Het verschil tussen geslacht is vrij groot. Het verschil tussen een subcategorie is mogelijk subtieler, maar voor veel bezoekers wel belangrijk. Bijvoorbeeld: Man – kleding – overhemd – casual is anders dan Man – kleding – overhemd – gekleed.

Inspelen: Toon op de homepagina de nieuwste collectie casual overhemden aan mannen die in in het verleden al eens een overhemd gekocht hebben. Stuur een mail met de geklede overhemden in de uitverkoop aan mannen die deze in het verleden wel eens bekeken hebben.

2. In welke prijscategorie is de bezoeker geïnteresseerd?

Identificeren: Kiest een bezoeker voor lage prijzen, uitverkoop en aanbiedingen dan is de kans groot dat het een koopjesjager betreft. Bezoekers die voor duurdere producten kiezen, zijn mogelijk meer geïnteresseerd in hoge kwaliteit en nieuwe collecties.

Inspelen: Toon op de homepagina een scherpe aanbieding aan de koopjesjagers of stuur ze eventueel een mail met producten in de uitverkoop.

3. Welke kanalen converteren goed?

Identificeren: Wanneer klanten vanaf een bepaald kanaal beter converteren, kun je uitvinden waar het aan ligt. Komen ze van een blog (door jou of juist extern), de nieuwsbrief of een social media kanaal?

Inspelen: Ga een samenwerking aan met bloggers, investeer in de personalisatie van je nieuwsbrief of zet in op social media. Dit laatste kan door een bedrijfspagina’s te beheren, maar ook adverteren op social media is mogelijk.

4. Beloon loyale klanten

Identificeren: Klanten die vaak terugkomen en/of veel geld uitgeven zijn veel waard omdat deze een hogere Customer Lifetime Value hebben.

Inspelen: Focus niet alleen op nieuwe klanten, maar houd ook je bestaande klanten te vriend, bijvoorbeeld door een korting beschikbaar te stellen voor loyale klanten.

5. Overtuig de twijfelende bezoeker

Identificeren: Bezoekers die niets in het winkelwagentje stoppen, maar wel veel producten en reviews bekijken zijn vaak twijfelaars. Het kan ook dat ze juist wel iets in het winkelwagentje stoppen, maar lang doorzoeken. Uiteindelijk kopen deze bezoekers niks.

Inspelen: Verleid de bezoeker om zich bekend te maken door middel van een pop-up. Wanneer je het email adres hebt kun je de bezoeker later inspireren via de email om zodat hij alsnog overgaat tot aankoop.

Snel starten om mijn bezoeker beter te leren kennen

Wil je snel aan de slag met het IQNOMY platform om jouw bezoekers te leren kennen? We helpen je op weg zodat je meteen kunt zien wie jouw bezoekers zijn. We hebben ook mogelijkheden voor trainingen en extra ondersteuning. Bel naar 013 303 1160