Personalisatie hoe pas je het eigenlijk toe op je website?

Een online marketeers zijn bezig met de volgende stap en willen graag website personalisatie toepassen. Al gauw komt dan de vraag: maar hoe? Deze vraag hebben we vaak beantwoord in de afgelopen jaren. Om te kunnen personaliseren op je website zul je moeten starten met het herkennen van een bezoeker en het opbouwen van data over deze bezoeker. Door het plaatsen van het IQNOMY websitescript gaan we automatisch deze profiele van anonieme en bekende bezoekers opbouwen. Je hebt nu data van bezoekers.

Profielen van websitebezoekers. En nu?

Op basis van deze profielen kun je personaliseren en bekijken wat wel en niet werkt in jouw marketingmix. De meest toegepaste personalisatie cases zijn:

design-preview-full-bannerBanners

De conversie van een banner, die wordt aangepast op de interesse van de bezoeker, is gemiddeld genomen twee maal hoger dan een niet gepersonaliseerde banner.

 • Main banner op de homepage
 • Subbanners op de homepage
 • Banners in belangrijke overzicht pagina’s van de website
 • Sidebanners

Pop-ups

popupnieuwsbriefPop-ups om iets onder de aandacht te krijgen kun je door personalisatie heel gericht inzetten. Bijvoorbeeld: alleen bezoekers die NIET zijn ingeschreven voor een nieuwsbrief ga je verleiden met een nieuwsbrief pop-up. Een nieuwsbrief pop-up heeft zo’n 5% conversie. Ook korting en interesse pop-ups om bezoekers sneller te verleiden tot een koop worden met succes toegepast. De personalisatie richt zich op de persoonlijke voorkeuren en gedrag van een bezoeker. 

E-mailmarketing

E-mailmarketing wordt steeds persoonlijker op basis van de inzet van websitedata. In een voorgaande blog wordt verder ingegaan op websitedata en e-mailmarketing. Deze cases zorgen gemiddeld voor een 4x hogere conversie in de e-mailmarketing.

 • Abandon mails: die zich richten op bezoekers die de website verlaten zonder te kopen.
 • Heractivatie e-mails: bezoekers verleiden weer terug te komen naar de website, afhankelijk van de datum van acties uit het verleden. 
 • Interesse nieuwsbrieven: aanspreken op de interesses werkt, want het maakt de nieuwsbrieven interessanter voor de ontvanger. 

Ben jij toe aan personalisatie 3.0?

In de meeste gevallen begin je als online marketeer met een van de bovenstaande cases. Maar er valt nog veel meer te personaliseren. Denk aan:

 • Producten geselecteerd voor de bezoeker
 • Personal page
 • Uitingen bij een product aanpassen
 • Cialdini en andere persona modellen
 • Gepersonaliseerde print
 • Andere functionaliteiten op een pagina
 • Buttons met een optimale tekst
 • etc.  

Pas personalisatie toe

Personalisatie levert meer conversies op, maar voor veel organisaties is personalisatie 3.0 nog een stap te ver. Als je nog niet met persona modellen hebt gewerkt dan is het moeilijk om de eerste stappen op het gebied van personalisatie meteen op dit vlak te doen. Je moet namelijk ook de ervaring krijgen met personalisatie. Wij kunnen je helpen bij het beantwoorden van vragen zoals: “Wat weten we van een bezoeker?”, “Welke content gaan we maken?”, “Hoe analyseren we de resultaten?”. 

Als je nog geen ervaring hebt met personalisatie is ons advies om te starten met een case op het gebied van banners, e-mailmarketing en pop-ups. Deze converteren goed, je krijgt ervaring met personalisatie en de stappen zijn snel gemaakt.

Meer weten over personalisatie? Neem contact op met Christian Vriens, 013 303 1160