Custom dashboard via aapies?

Zijn aapies handig?

Om ons nieuwe widget dashboard te realiseren hebben onze data via API’s (aapies) beschikbaar gemaakt. Een API is een application programming interface. Een ontwikkelaar kan door het gebruik te maken van onze API, met ons platform communiceren. Wij hebben gekozen voor een REST API, dat gebruikt maakt van het JSON formaat. Dit is bij webapplicaties de meest voorkomende interface, waarbij het makkelijk is om te integreren. Voor de security maken we gebruik van een andere industry standaard: OAuth 2.0.

En ja, API’s zijn heel handig. Het IQNOMY platform is hierdoor een open platform. Als organisatie kun je je eigen pad uitstippelen. Naast integraties kun je er nu zelfs voor kiezen geheel eigen applicaties te bouwen op het IQNOMY platform. Onderstaand zijn enkele voorbeelden van het API gebruik in de vorm van rapportages en dashboards.

Een eigen dashboard maken?

Sommige organisatie willen de IQNOMY platform data geintegreerd in een bestaand dashboard of een dashboard volledig in de look and feel van de organisatie. Om dit te realiseren kunnen onze API’s gebruikt worden.

dashboardofficeIedere frontend developer kan met behulp van de API’s uit het IQNOMY platform een custom dashboard maken. In de onderstaande twee voorbeelden wordt uitgelegd wat de aanpas is geweest en welke data hierbij gebruikt wordt.

Realtime profiel

dashboardcustomHet dashboard geeft iedere 30 seconden een nieuwe website bezoeker weer die op dat moment op de website bezig is. Het doel hiervan is om de organisatie te bewust te maken door via een scherm in de gang medewerkers te laten zien dat er op dat moment contact is met deze persoon. Van de bezoeker wordt de interesses, laatste acties en statussen weergegeven. Hierdoor krijg je in een oogopslag een beeld van de bezoeker op de website.

Het is een beetje als in de winkel meekijken wat een bezoeker doet en waar deze naar kijkt.

Om dit realtime dashboard te realiseren is er gebruik gemaakt van de event API. Deze maakt het mogelijk de laatste actie op te halen die is gedaan op de website. Met het profiel id wordt het profiel van de bezoeker via de profile API opgehaald. Iedere 30 seconden wordt dit scherm ververst en de nieuwste laatste actie opgehaald.

Een livestream

dashboardcustom2De livestream geeft een beeld van de personen waar op dat moment contact mee is. Het geeft de aantallen weer en de laatste acties die hebben plaatsgevonden. Het doel van dit dashboard is het direct zien van veranderingen in de aantallen en acties van personen waarmee contact is. Daarnaast geeft het ook een constant beeld van de interesses en acties die bezoekers doen op. Bij opvallende zaken kan er verder worden ingezoomd op de persoon.

Ook voor deze livestream is er gebruik gemaakt van de event API om de laatste acties op te halen. Deze worden iedere 15 seconden ververst om de leesbaarheid van het scherm gemakkelijker te maken. Ook kan een gebruiker het scherm pauzeren om even gedetailleerder te kijken.

Trend grafieken

dashboard-screenshotOns eigen widget dashboard geeft trendgrafieken weer door middel van data die via de API’s wordt opgevraagd. De trend data kan per uur, dag, week, maand en jaar worden opgevraagd. De verschillende trend statistieken die beschikbaar zijn: dimensie, profiel, sessie, events, plugin, website en custom statistieken. De custom statistiek data kan per account custom kunnen worden ingericht. Voorbeelden hiervan zijn: waarde van een winkelwagentje, aantal kopen, waarde van een koop.

Alle vormen van statistieken met betrekking tot het platform zijn beschikbaar via de API’s. Mocht je toch nog statistiek data missen dan bieden de custom statistieken de oplossing.

Beveiliging

Om de data die via de API’s beschikbaar is te beveiligen, wordt gebruik gemaakt van OAuth 2.0. OAuth 2.0 wordt ook gebruikt door organisaties als Google, Github en Facebook. Natuurlijk zijn ook de SSL certificaten aanwezig om de data encrypted over het internet te sturen. Binnen onze security opzet zijn er verschillende mogelijkheden om integraties te laten authenticeren. Wil je meer weten over de mogelijkheden neem dan contact met ons op of via een van de onderstaande mogelijkheden.

API’s testen

Om de API’s te kunnen gebruiken en testen hebben we een interface beschikbaar gesteld waarin je jou data kunt bekijken. We hebben hierbij een korte instructie video gemaakt.

Vragen?

Met onze nieuwe functionaliteiten voor onze gebruikers willen we een goede gebruikerservaring realiseren en zorgen voor een optimale toepassing van onze applicaties. Als je feedback, vragen of ondersteuning nodig hebt bij deze versie of een van onze andere applicaties dan is dit op verschillende manieren mogelijk:

  • Je kunt je opmerkingen sturen naar support@humanswitch.io
  • Via de feedback functionaliteit, rechtsonder in het dashboard en onze website
  • En natuurlijk zijn we ook telefonisch bereikbaar: 013 303 1160