Meer boekingen via email marketing

De meeste manieren om email marketing te optimaliseren blijven tegenwoordig niet meer onbenut. Denk hierbij aan een flinke database met email adressen, de juiste afzender, een goed onderwerp en last but not least, goede content. Maar er is een manier om je e-mails nóg doeltreffender te maken: gebruik het bezoekgedrag van je website bezoekers.

In marketing emails wordt vaak gerefereerd naar de website door gebruik te maken van links. Het is dus niet heel onwaarschijnlijk dat de lezer van de email tevens een bezoeker wordt (of is) op je website. Zou het niet mooi zijn als je het bezoekgedrag van deze persoon zou kunnen gebruiken om toekomstige emails voor deze persoon mee te personaliseren? Bij verschillende bedrijven wordt dit al met succes toegepast. Maar hoe doen zij dit? De volgende aanpak legt dit uit.

Fase 1: herken lezer en bezoeker als dezelfde persoon

Voordat je het bezoekgedrag kunt gebruiken in een email, zal ergens bekend moeten zijn dat de lezer van de email en de bezoeker eigenlijk dezelfde persoon is. Dit kun je oplossen door de links die in de email vermeld staan te voorzien van een unieke email id. Klikt de gebruiker eenmaal op zo’n link, dan kan de website de email id registreren bij de bezoeker. De koppeling tussen lezer en bezoeker is gelegd. Ook bij een terugkerend bezoek via dezelfde browser kan deze bezoeker nu herkend worden. Nog een klik op een link in de email is hiervoor niet nodig. Er zijn consumentenorganisaties die via deze methode van meer dan 38% van de bezoeken weten bij welke email adres de bezoeker hoort.

Fase 2: volg de bezoeker

Door gebruik te maken van een tracker breng je in kaart welke handelingen/keuzes een bezoeker maakt op je website. Dus nu heb je deze bezoeker van je website gekoppeld. Welke dingen zou je allemaal willen weten over deze persoon om deze persoonlijk te kunnen benaderen?

Fase 3 samenstellen bezoekersprofiel

De data uit een trackproces is nog ruw en daarom niet erg informatief. Het wordt daarom verzameld en vertaald in bezoekerskenmerken die je in een uniek bezoekersprofiel opslaat. Het opbouwen van een bezoekersprofiel doe je met een realtime profiling applicatie. Hier een praktijk voorbeeld van profieleigenschappen uit de reisbranche:

De samenstelling waarmee deze persoon op vakantie wil:

 • doelgroep: volwassenen zonder kinderen, volwassenen met kleine kinderen, volwassenen met pubers
 • aantal kinderen
 • aantal volwassenen
 • hoe ver van tevoren ben je aan het kijken: bijv. 76 dagen van tevoren
 • datum laatste boeking

Interesses die deze persoon heeft:

 • locatie: land, regio
 • vakantieperiode
 • type bestemming, accommodatie en vervoer
 • budget
 • rating, faciliteiten

Waar zit deze persoon in het proces:

 • funnelfase: zoeken, in het boekproces, waar in het boekproces
 • datum laatste bezoek aan website
 • bezoeken afgelopen maand
 • bekeken aanbiedingen
 • zoekopdrachten die de persoon heeft gedaan

Alles op de website kan gemeten worden, wat je wilt meten is afhankelijk van de marketingacties die je gaat uitvoeren.

Fase 4: Data naar email marketing database

De stap om profieldata van de website toe te voegen aan je email marketing database gaat automatisch.

Aan het einde van een bezoek op de website worden kenmerken van dit profiel doorgestuurd naar de email marketing database. Bij te veel data zijn email marketing databases over het algemeen beperkt en onoverzichtelijk. Daarom wil je natuurlijk alleen de data ontvangen die je nodig hebt voor de campagnes die je in fase 6 bedenkt.

Fase 5: nieuwsbrieven versturen op basis van deze data

De nieuwe stap in je email marketing. Je kunt nu namelijk marketingacties gaan uitvoeren op basis van de data die je hebt verzameld op je website. Een aantal voorbeelden:

 • Heeft iemand niet geboekt en in een bepaalde regio gekeken? -> de regelmatige nieuwsbrief vullen met info over die regio voor deze persoon
 • Samenstelling van de groep: -> content gericht op deze doelgroep invullen in je email marketing campagne
 • Boeking is afgebroken -> een uur na het bezoek een email versturen om de persoon vast te houden
 • Activatie -> Als je langer met deze methode werkt kun je natuurlijk zien of mensen al een tijdje niet op de site zijn geweest. Activeren via email marketing is dan de oplossing.

Er zijn nu heel veel extra mogelijkheden ontstaan waarop je je email marketing kunt baseren.

Fase 6: meten!

Bijna iedereen gebruikt Google Analytics om zijn website statistieken bij te houden. Om goed te kunnen meten wat de conversie is op basis van deze data is het belangrijk dat de juiste utm-codes in de links van de email marketing campagnes uit fase 5 zijn opgenomen.

Meer weten of toepassen? Heb je leuke ideeën of marketingtips? Neem dan contact op met christian@humanswitch.io