Hoe gebruik je de website voor gepersonaliseerde e-mail marketing?

De beste e-mails geven het gevoel persoonlijk te zijn. Zorg altijd dat je relevant bent en je verplaatst in wat de ontvanger zou willen. Door e-mailprofielen te verrijken met de informatie die je hebt, kan je veel gerichter en relevanter e-mail campagnes samenstellen.

Doel

Het lijkt heel veel werk om iedereen persoonlijk een e-mail te versturen, maar hiervoor zijn oplossingen bedacht. Eén van de oplossingen is het gebruik van website data voor het persoonlijker maken van de e-mail.

Door het opbouwen van persoonlijke profielen op de website en deze profielen realtime te gebruiken gaat er op e-mail marketinggebied een wereld open.

Identificatie van de website bezoeker

Het klinkt allemaal erg mooi om website data te gebruiken, maar hiervoor moet je wel weten welke website bezoeker bij welk e-mail adres hoort. Bezoekers op websites hebben meestal een anoniem profiel. Om een bezoeker wel te koppelen aan een emailadres zijn er twee mogelijkheden:

  • de bezoeker belandt op de website vanuit een e-mail, waarbij de e-mail identiteit bekend wordt gemaakt aan de website via de url;
  • de bezoeker schrijft zich in voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief, waarbij hij zijn e-mail adres achterlaat;
  • de bezoeker logt in op de website.

Nu identificatie heeft plaatsgevonden, kun je starten met het personaliseren van je emailmarketing op basis van website profielen.

emaillprocesanoniem

Gepersonaliseerde e-mail marketing cases

Nu je e-mail profielen worden verrijkt met website profielen kun je onder andere de volgende cases toepassen:

Verlaten winkelwagen

Een bezoeker is op je webshop en vult zijn winkelwagen. Uiteindelijk besluit een groot deel van de bezoekers om toch niet te kopen. Als de bezoeker bekend is, dan kun je hem via het e-mailmarketing systeem verleiden om alsnog zijn order af te ronden.

Website interesse

Een bezoeker die jouw webshop bezoekt heeft een bepaalde interesse. Door op de website van iedere bezoeker een interesseprofiel op te bouwen, kun je dit realtime naar het e-mailmarketing systeem sturen. Je doelgroep kan op die manier in de wekelijkse nieuwsbrief persoonlijker benaderd worden.

Laatste bezoek

Het laatste bezoek aan je webshop geeft inzicht in welke fase van aankoop jouw bezoeker zich bevindt. Daarbij is het aantal bezochte pagina’s en referrer ook erg waardevol. Door via e-mail marketing in te spelen op het ‘laatste bezoek’ verleid je bezoekers weer naar je webshop te gaan.

Laatst bekeken producten

De laatst bekeken producten van een bezoeker zeggen veel over zijn/haar interesses op productniveau. Door realtime de bekeken producten door te geven aan het e-mail marketing systeem kun je gemakkelijk, door het gebruik van een standaard template, een volledig persoonlijke selectie van producten aanbieden aan deze klant.

Andere ideeën

De bovenstaande cases zijn enkele voorbeelden om aan te geven dat je enorm veel kunt met profielen die je op de website opbouwt. Heb je zelf ideeën, ervaringen of cases die je bent tegengekomen. Zet deze in de commentaarblokken en inspireer anderen.