De uitdaging voor e-mail marketeer: Gepersonaliseerde e-mail marketing

Een schoenenwinkelketen heeft nog een restant van de wintervoorraad 2014: bruine laarzen in maat 37 en 38. De keten wil deze restantvoorraad middels een gerichte e-mail marketing campagne onder de aandacht brengen bij haar nieuwsbriefinschrijvers om op die manier de restvoorraad op haar met een actie nog uit te verkopen. Het e-mail bestand heeft ongeveer 25.000 inschrijvers en slechts een kleine groep heeft interesse in bruine laarzen in combinatie met maat 37/38. Daarnaast is van die groep slechts een klein deel gevoelig voor aanbiedingen. Hoe kun je er nu als e-mail marketeer voor zorgen dat je alleen deze specifiek groep benadert en het andere deel niet lastig valt met niet relevante berichten? Gepersonaliseerde e-mail marketing, makkelijker gezegd dan gedaan!

De trend: E-mail marketing moet persoonlijk en relevant!

Overal lees je het: De trend in 2015 en 2016 is dat e-mail marketing persoonlijker en relevanter moet!

Volgens een studie van Neolane and the DMA “Real-time marketing insights study” (2013) vindt 80% van de marketeers dynamische personalisatie in e-mail zeer belangrijk en vindt 97% het gemiddeld tot zeer belangrijk. Daarnaast heeft een onderzoek van Responsys “The power of personalisation” in 2013 uitgewezen dat 67% van de consumenten het belangrijk vindt dat email gepersonaliseerd is en willen de consumenten dat marketeers in e-mail marketingberichten laten zien dat ze weten van welk type producten en diensten de consument houdt.

De uitdaging voor e-mail marketeers

Deze trends leggen de lat hoog bij e-mail Marketeers. Want hoe kun je er nu voor zorgen dat jouw e-mail marketing campagnes aansluiten bij de laatste voorkeuren en interesses van iedere individuele consument? Gebleken is ook dat maar weinig consumenten zelf hun interesse en voorkeuren kenbaar maken; laat staan dat ze dit regelmatig aanpassen.

Echter, op het moment dat een consument een e-mailbericht ontvangt dat niet persoonlijk en relevant is, is hij slechts 1 klik verwijderd van het uitschrijven voor de nieuwsbrief. Een groot risico voor organisaties!

Maar niet alleen voorkeuren en interesses zijn belangrijk om individuele consumenten te verleiden. Ook het type persoon en fase van conversie speelt hierbij een rol.

Een voorbeeld: Type shoppers en fase van aankoop

Op een webshop kun je 5 type bezoekers onderscheiden;

 • Productgerichte bezoekers: Deze bezoekers zijn doelgericht en ze zijn bereid snel te kopen
 • Kijkers: Deze shoppers blijven graag op de hoogte van de nieuwste trends
 • Onderzoekers: Deze bezoekers zijn doelgericht. Ze willen kopen, maar dat hoeft niet per se vandaag
 • Koopjesjagers: Deze bezoekers zoeken de best mogelijke deal
 • Eenmalige shoppers: Deze bezoekers kunnen productgericht zijn, alleen kijken, op zoek zijn naar een leuke aanbieding of op onderzoek zijn. Vaak zijn het ontvangers van cadeaukaarten, of zoeken ze zelf een leuk cadeau

Daarnaast zijn er verschillende fases in het aankoopproces:

 • Oriënteren
 • Vergelijken
 • Conversie
 • Koop

De heilige graal van gepersonaliseerde E-mail Marketing: Liquid E-mail Marketing

Op het moment dat je als E-mail Marketeer het maximale rendement wilt halen uit je gepersonaliseerde E-mail campagnes is het zaak om onderstaande elementen te combineren per individuele consument:

 • Interesses
 • Voorkeuren
 • Type bezoeker
 • Fase van aankoop

Het probleem voor e-mail marketeers is natuurlijk “Hoe kom ik aan deze gegevens per individuele consument en hoe zorg ik ervoor dat deze gegevens up to date blijven?”.

De personalisatie plugin van IQNOMY

IQNOMY helpt organisaties met het optimaliseren van hun online rendement door hun webshop of website realtime persoonlijk en relevant te maken voor iedere individuele bezoeker. Dit wordt gebaseerd op de interesses en voorkeuren van de bezoeker, het type bezoeker en de fase van conversie en resulteert in een hogere conversie, meer omzet en loyalere bezoekers. Het interesseprofiel dat realtime dynamisch wordt opgebouwd en zich aanpast aan de betreffende bezoeker kan met de personalisatie plug-in gekoppeld worden aan Copernica en andere e-mail marketing platformen zoals Mailplus en MailChimp. De plug-in zorgt ervoor dat de laatste voorkeuren, interesses, fase conversie en het typebezoeker realtime beschikbaar zijn per individu waardoor de e-mail marketeer op basis van deze informatie gepersonaliseerde e-mail marketing kan toepassen. Dit resulteert in een hogere CTR en meer conversies.

Wat levert het op?

 • 10% of hogere doorklik ratio
 • +30% meer conversies
 • +30% hogere conversie waarde
 • Meer inschrijvingen